2017.08.19.: Családok Szent István-napi találkozója
2017-08-19
2017.09.02.: Kovásznai városnapok
2017-09-02
Show all

2017.08.23–27.: Egy táborban az ifjakkal

A táborok célcsoportja első sorban az iskolás korosztály, idén a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete más célcsoportot célzott meg nyári táborával: a családok.

2017 augusztus 23 és 27 között Csomakőrösön sor került egyesületünk első ilyen nemű tábori rendezvényére.

Első este lefektettük közösen a tábori szabályzatot, valamint kitűztük a programot is. A kilenc résztvevő család Kovásznáról, Zaboláról, Gyergyószárhegyről valamint Magyarországról érkezett a csomakőrösi táborozó helyre. A tábori teendőkben segítségünkre voltak még a fiatalok, 16-27 év közötti önkéntes jelentkezők, akik így bepillantást nyertek családjaink életébe.

2017-08-24, csütörtök:
A reggeli kreatív ébresztő – gitáros énekes reggelköszöntő – után rövid történelmi foglalkozást tartott Nagy Éva sepsiszentgyörgyi történelem oktató. Zászlókészítés, csoportos kvízpárbaly valamint egy rövid önismereti gyakorlat kötötték le a gyermekek figyelmét.

Délután mindenki választhatott magának festővásznat, amit Ferencz Zoltán gyergyószárhegyi képzőművész szakirányítása alatt a tábor ideje alatt elkészíthetett egyéni elképzelése szerint. Nagyok és kicsik egyaránt nekiláttak a nagy munkának, és gyönyörű képek, festmények születtek:

A programok között sor került a focira is:

A napot társasjátékkal (lóti-futi), csillagnézéssel zártuk.

 

2017-08-25, péntek:
Délelőtt batikolást tanultunk. Mindenki felkészülten érkezett a táborba, legkevesebb egy megfesteni való ruhadarabbal (leginkább polóval), amit Hegyeli Kátay Klára zabolai képzőművész tanácsai szerint kedvére díszíthetett.

Míg a festett ruhák száradtak, horgászattal töltöttük az időt, valamint aki elkezdett festményén szeretett volna dolgozni, megtehette azt.

Na de persze egy kis pihenő is belefért:

Délutánra megérkeztek meghívottaink, akik a kürtőskalács-sütés fortélyait mutatták be. Volt akiket nem az elkészítés módja, hanem a kalács íze érdekelt inkább, de sokan megbűvölve figyelték a folyamatot lépésről lépésre.

Ha pedig mindemellett akadt volna valaki, akit ezen programok nem kötöttek volna le, Ürmösi Incze Hunor és neje, Marcsa eleget téve meghívásunknak néptáncoktatást tartottak. A játékos bemelegítő hamar elnyerte a csemeték érdeklődését és újjongva tanulták a hagyományos táncok alaplépéseit.

Tóth László, három gyermek büszke apukája felajánlotta, hogy megsétáltatja a gyermekeket a pónilovával, kis szekérkéjén. Az öröm határtalan volt.

Az este sem telt el izgalmak nélkül, a Hegyeli Attila által vezetett maffiázás megkoronázása volt a napnak.

 

2017-08-26, szombat:
A szombati napot a festmények befejezésére, valamint a kovásznai napokra való felkészülésre szántuk. Ekkor készült el, Ferencz Zoltán keze alatt, egyesületünk festett logo-ja, a malom-játékhoz a „tábla”, a gipszkeretek, a Tündérvár házikó (barkácsolt házikó, melyet a városnapok alkalmával díszítettünk), a „horgászathoz” szükséges állatkák, a labdavezetéshez a csatornák. Mindenki fúrt, faragott, vágott, ragasztott, festett …

Színes kis társaságunk érezte, hogy lassan eljön a búcsúzás pillanata, de a tevékenységekből még mindig nem fogytunk ki. Varga Szilárd készítette elő az íjakat, és megmutatta a kíváncsi emberpalántáknak, hogyan kell használni azt. Persze, mi, felnőttek, is megpróbáltuk a céltáblát eltalálni, kisebb-nagyobb sikerrel.

Persze egy kis fürdés meg belefért:

Volt, aki kipróbálta az evezést:

És készítettünk egypár közös képet is:

A Kovács család segítségével sikerült felszerelnünk a tirolinak alkalmas drótkötélpályát, melyen szombat délután csúszkálhattak a tábor részvevői. Nagy volt az izgalom a fiatalok és a felnőttek körében is.

Vacsora után Ambrus Attila és Vajna János gitároztak és énekeltek nekünk a tábortűz mellett. Igazi nyár-esti hangulat lett, a kicsik is, nagyok is egyaránt imádtuk.

 

2017-08-27, vasárnap:
A vasárnap jelentette a táborozás végét; pakolászás, búcsúzkodás és egy édes beteljesülés érzés.

„Ennyi volt, talán jövőre még összejön, szeretnénk…” ez járt az eszünkbe, aminek hangot is adtunk a nagy pakolást követően.
„A jól szervezett tábor örök emlék …”, írták valahol. Egyetértek, remélem a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett tábor is valamennyiünknek örök emlék, élmény marad.