2018.10.21.: Mesedélután, bütykkör és társasjáték-est Kovásznán
2018-10-21
2018.11.16.: Bütykkör Kovásznán
2018-11-16
Show all

2018.11.13-14.: MFM Projekt

Látva az előző év rendezvényeinek pozitív visszajelzéseit, 2018 november 13-án és 14-én 10:00-től 15:00 óráig a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa termében szerveztük meg negyedik és ötödik alkalommal ezt a programot a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont hatodikos és hetedikes lányainak, valamint 16:00-tól 17:30-ig a szülőiknek.

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!” Ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos!) Bajorországban, egy AIDS-alapítvánnyal karöltve. Azóta egyre több munkatárs kapcsolódik be a programba Németországon kívül néhány más európai országból is. A magyarországi MFM-munkatársak képzését a program kitalálója és elindítója – Dr. med. Elisabeth Raith-Paula müncheni orvosnő – tartotta először 2006. novemberében Budapesten.

Az MFM-Projekt minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítse meg. Így pozitív hozzáállás és testkép alakítható ki. A látványos, izgalmas és nem feltétlenül hagyományos bemutatón, az ún. „Ciklus-show” foglalkozás keretein belül a testi folyamatok, a ciklus-történések bemutatása az értelem mellett – illetve az előtt – főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg. De nem hiányzik az ismeret sem! A program olyan információkat nyújt, melyek még (sajnos) nem tartoznak a mindennapi tudáshoz.

Központi gondolat: a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel – így saját magukkal kapcsolatban.

Nem elméletileg, nem röviden és tömören, s leginkább nem suttogva, a szánk elé tartott kezünk mögül, hanem látványosan, szórakoztatóan és kedvesen adunk teret ennek a témának: úgy és azt, ahogy és ami jár neki.
A lányok érzik, hogy ami a testükben zajlik, mindenképpen szóra érdemes!

Legfőbb eredménye ennek a rendezvénynek, hogy a gyerekek betekintést nyerhettek a biológiai folyamatok hátterébe, melyeket aztán kellően alkalmazni is tudnak.